Cem Gedik: “Türk takımları eğer VR Espor trenini kaçırmazsa çok büyük başarılara imza atabilir”

Türkiye’nin sayılı VR espor takımlarından birinin sahibi olan Cem Gedik ile VR esporu hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

That’s Game Bro: Selamlar, öncelikle sizi tanımayanlar için kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz ?

Cem Gedik: Ben Cem Gedik, 32 yaşında oyun dünyasına gönül vermiş birisiyim. VRoom E-Spor takımının kurucusu ve koçuyum.

That’s Game Bro: VR Esporu bize anlatır mısınız ? Eminim ki Türkiye’de çoğu kişi böyle bir espor dalının olduğunu bile bilmiyordur.

Cem Gedik: Bende işin başında bunun bir spor dalı olduğunu bilmiyordum 🙂

VR Espor da diğer espor dalları gibi içerisinde farklı oyunlar bulunan bir çok takımın içinde bulunduğu lig sistemlerinin yeni oluşmaya başladığı bir spor dalı. Bizler bu dalların içerisinde en yorucusu olan Beat Saber takımını oluşturuyoruz. Beat Saber’ı kısa bir şekilde özetlemek gerekirse;
Elinizde mavi ve kırmızı ışın kılıçları var ve müziğin ritmine ayak uydurup kutuları en sert ve düzgün bir şekilde ok yönlerinde ve renklerine uygun kesmeniz gerekiyor. Keşke anlatıldığı gibi kolay olsa 🙂

That’s Game Bro: Bu espor dalında ülkemizde kurulan ilk espor takımlarından birisiniz. Bize bu takımın kuruluş aşamasını, hedeflerinizi ve bu yolda yaşadığınız zorlukları anlatır mısınız ?
Cem Gedik: Aslında her şey kendime profesyonel bir VR seti almamla başladı. Arkadaşlarımla bu teknolojiyi paylaşırken VR Gaming Room isimli bir oluşum başlattım ve gelen arkadaşlara onlar anlamadan bir eğitim programı oluşturdum. Her hafta düzenli olarak Hard ve Expert zorlukta yarışmalar düzenledim. VRoom E-Spor Cafe’yi açtıktan sonra yeteneğine ve karakterine güvendiğim arkadaşları takıma davet ettim. Şuan takımımız ayrı yetenekleri olan 5 arkadaşımızdan oluşuyor.

Gelecek adına bir çok projemiz bulunmakta. Takım arkadaşlarımızdan Kerem Ağılönü (eski milli Badminton oyuncularından) bu yıl Beat Saber üzerine yüksek lisans tezi yazmaya başladı. Bu bir ilk olacak ve bir çok şeyi değiştireceğine inanıyoruz.

Jedi Akademi isimli eğitim programı ile Muğla’da yaşayan ufak kardeşlerimizi yetiştirmeye başladık. Bir gün tam anlamıyla geçerli bir spor dalı olarak sayıldığında Muğla’nın tam anlamıyla merkez olması için çalışıyoruz.

That’s Game Bro: Sponsorlar VR espora nasıl bakıyor ? Sponsorunuz var mı ?

Cem Gedik: Sponsor arayışlarımız devam ediyor tabii ki ama firmalar Türkiye’de lig sisteminin oturmamış olması, insanların bu spor dalından hiç haberi olmaması gibi sebeplerden maalesef pek sıcak bakmıyor. Çoğu firma maillere cevap bile verme zahmetinde bulunmadı 🙂 Zamanla başarılar elde ettikçe sponsorlukların geleceğini düşünüyoruz.

That’s Game Bro: Normal espor da genellikle 3 oyunun turnuvası olur. VR espor da en popüler olan/en çok oyuncusu olan oyun hangisi ? Bize bu oyunu anlatabilir misiniz ?

Cem Gedik: Önceden de belirtmiş olduğum gibi lig sistemleri yeni oturmaya başlayan bir Spor dalından bahsediyoruz. Oyuncuların takımlaşmaları bireysel olarak çok zor bir süreç. Bu konuda VR Cafeler devreye giriyor. Sanal gerçeklik teknolojisinde iki büyük üretici firma bulunuyor bu firmalardan Oculus ESL ile ortaklaşa olarak “VR League” diye bir oluşum başlattı. İkinci sezonunda olan bu ligde dört tane oyun bulunmakta. Bizim içerisinde bulunduğumuz HTC kullanıcıları için “Virtual Athletics League (valvr)” adında bir Lig bulunuyor burada ise oyun sayısı beş tane ve VR Cafelerin merkez sayıldığı bir oluşum diyebiliriz.

VR teknolojisi geliştikçe, espor olarak adlandırılabilecek oyun sayısı da artmaya devam ediyor. Şuan için en çok oyuncusu olan ve gerçek fiziksel aktivite ile oynan iki VR E-Spor oyunu bulunuyor bunlar Beat Saber ve Sprint Vector. Ayrıca FPS severler için OnWard ve Pavlov’da VR Espor olarak yerini alıyor. Bu oyunlar için ileriye dönük çalışmalarımız devam ediyor.

That’s Game Bro: VR’yi uzun bir süre kullanmanın baş ve göz ağrıları olmak üzere bir çok yan etkisi var. Oyuncularınızı bu yan etkilere karşı nasıl koruyorsunuz ?

Cem Gedik: Bu soru aslında sürekli duyduğumuz bir soru. Maalesef bu algı en büyük sıkıntımız diyebiliriz. Profesyonel sanal gerçeklik ekipmanlarını ne kadar kullanırsanız kullanın baş ağrısı veya dönmesi yaşamazsınız. Sanırım bu durum Turizm bölgelerinde insanlara VR adı altında saçma işler yapan insanlardan dolayı kaynaklanıyor.

That’s Game Bro: Türkiye’deki ve dünyadaki VR espor takımlarının güçleri eşit mi ? Türkiye VR espor da dünya çapında başarılar kazanabilir mi ?

Cem Gedik: Disiplin ve düzgün bir çalışma ile Türk takımları eğer VR E-Spor trenini kaçırmazsa çok büyük başarılara imza atabilir diye düşünüyorum. Bizler Beat Saber oyununda bir çok şarkıda birinci olabiliyoruz. Yeni bir teknoloji olması ve tam anlamıyla liglerin oturmaması dezavantaj gibi görünse de en büyük avantajımız. Kısaca şöyle anlatalım Beat Saber mayıs itibariyle satışa sunuldu ve oyuncusu her geçen gün artıyor bizim en büyük avantajımız mayıs başında ve ortasında bu oyuna başlamamız oldu. İlk oynadığımız şarkılara şimdi bakıyoruz ne kadar yavaş, ne kadar basitmiş. Şuan Expert+ şarkılar bile normal bir hız gibi geliyor. Ama teknolojinin Ülkemizde bu kadar pahalı olması bireysel sporcuların birbiriyle tanışmasını imkansız hale getiriyor. Bu noktada iş VR Cafelere ve köklü espor takımlarının Sanal Gerçekliğe yatırım yapmasına kalıyor.

That’s Game Bro: Normal espor yerine neden VR espor ? Sizi buna iten sebep nedir ?
Cem Gedik: Ülkemizde her zaman birileri yapsın, tutarsa bende yaparım mantığıyla hareket ediliyor. VR teknolojisi ucu olmayan gelişime açık bir teknoloji. İlk olmak ve yeteneklerinizle dünyaya kafa tutabilmek çok keyifli bir duygu.

That’s Game Bro: Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz, eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Cem Gedik: Ne demek ilginiz için biz teşekkür ederiz. Umarım bir çok kişi bu spor dalına ilgi duyar ve rekabet edebileceğimiz yeni oyuncularla tanışma şansına sahip oluruz.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin.
Adınızı girin